Проспект Соборний в Запоріжжі

/Files/images/prospekt.jpg

Проспект Соборний - головна вулиця Запоріжжя, що зв'язує основні адміністративні райони міста і розташована уздовж річки Дніпро. Протяжність вулиці складає 10,8 км і вважається, що цей проспект є найдовшим на території України і усієї Європи. Але ця думка помилкова, оскільки Московський проспект в Харкові має протяжність близько 20 км, а Проспект Незалежності в Мінську - близько 15 км.

Острів Хортиця

Найбільший острів на Дніпрі. Його вважають цитаделлю /Files/images/16172591.jpg українського козацтва. Тут в XVI cт. була розташована Запорізька Січ. Острів визнаний національним заповідником України і одним з семи чудес, розташованих в Україні.
Острів Хортиця є Українським національним/Files/images/0_ab954_fdc3b844_XL.jpg заповідником, тут знаходиться Запорізький дуб, меморіально-туристичний комплекс «Скіфський стан» і історичний музей «Запорізька Січ», присвячений українському козацтву. Комплекс «Запорізька Січ» ідеально відображає засади життя українського козацтва, побут і культуру козаків. У 2007 році в цьому історико-культурному заповіднику знімалися епізоди відомого фільму «Тарас Бульба», що оповідає про життя простої козацької сім'ї. Для зйомок в масовці були запрошені прості жителі міста, що з'явилися на великому екрані в окремих моментах картини.
«Скіфським станом« називається п'ята група курганів, яка знаходиться в найвищій точці острова Хортиця, - 59 метрів над рівнем річки Дніпро. Це єдина група, яка була відреставрована; вважається, що саме на цьому місці древні ховали своїх заможних і шанованих родичів і молилися богам.
/Files/images/Untitled-3647.jpg
«Скіфський стан» відомий не лише своєю історичною спадщиною, але також і прекрасним видом, що відкривається з цього місця. Вважається, що там знаходиться джерело цілющої енергії, тому багато відвідувачів стверджують, що після екскурсії до цього історичного місця вони почувають себе набагато краще, а багато їх хвороб зникають самі собою.
/Files/images/8c2e81dav5box.jpg
Кінний театр, розташований на о. Хортиця. Тут організовуються різні вистави з кінними трюками, які демонструють уміння і силу козаків.
/Files/images/d029c3440qnp2.jpg
Козацький корабель "Чайка" затонув в 1739 році. Корпус корабля підняли з дна Дніпра в 1998. Знахідки були відреставровані.

Мост Преображенського

Будівництво нових мостів в Запоріжжі через річку Дніпро почалося в 1949 році. Автором проектів цих мостів виступив відомий московський інженер Б. М. Преображенський, на честь якого мости і дістали свою назву.
Загальна довжина мосту понад 550 м, а у висоту він 54 метри. Міст відкрили в1952 р. На той час він був шедевром роботи архітектора Преображенського, оскільки раніше будівництво подібних конструкцій вважалося неможливим.
Міст через Новий Дніпро також є двох'ярусним, але, на відміну від першого, одноарковим. Унікальність моста на час будови полягає у величезному прольоті завдовжки 228 метрів, що в ті часи вважалося практично неможливим. Фахівці з Америки називали проект другого моста нездійсненним.


Мости Преображенського були здані в експлуатацію одночасно, 31 грудня 1952 року.

/Files/images/170341.jpg

ДНІПРОГЕС

Дніпропетровська гідроелектростанція, також відома як ДніпроГЕС, розташовується нижче затоплених порогів річки Дніпро, входить до складу ВАТ «Укргідроенерго».Будівництво ДніпроГЕСу почалося в 1927 році, а вже в 1932 році запускається перший агрегат. У 1939 році ДніпроГЕС нагороджується Орденом Трудового Червоного Прапора.У 1969 році гідровузол розширюється за рахунок будівництва ДніпроГЕСу II, яке разом з судноплавним шлюзом було завершено в 1975-1980 роках. У 2008 році починається реконструкція машинних залів ГЕС, а в 2010 році автодорожній переїзд по греблі передали на баланс ВАТ «Укргідроенерго».

/Files/images/01375335.jpg

Міський ботанічний сад в Запоріжжі

Міський ботанічний сад в Запоріжжі розташовується на місці колишнього звалища. У дореволюційний період на тому місці розташовувався хутір для глухонімих дітей, а за часів Другої Світової війни солдати ховали там танки. Після перемоги над гітлерівською Німеччиною місце нинішнього Міського ботанічного саду було величезним звалищем, розчищеним і впорядкованим всього за 7 років.

Міський ботанічний сад працює вже більше 50 років, він був створений в 1958 році рішенням Запорізького міськвиконкому. Сад створювався для проведення практичних занять учнів і учителів біології, тому він носить назву Дитячий ботанічний сад.
В 1984 році відбулося урочисте відкриття оранжереї «Зимовий сад».

У 1992 році Запорізький ботанічний сад стає членом Української асоціації ботанічних садів.

/Files/images/5pci2r4zubane9dhybvvk0ldp-(article-picture2).jpg

Дитяча залізниця

Дитяча залізниця в Запоріжжі - позашкільна освітня установа, що знайомить дітей із залізничними спеціальностями. Залізниця в Запоріжжі - одна з наймолодших в Україні і друга по протяжності серед країн колишнього Радянського Союзу.

Будівництво Дитячої залізниці велося в 1971-1972 роках. Ініціаторами будови виступили комсомольці Запорізького электровозоремонтного заводу і Запорізького автомобільного заводу, а саме будівництво велося молоддю міста і комсомольцями під час проведення суботників. Збір коштів для залізниці проводили школярі-піонери, що збирали металобрухт.

Урочисте відкриття залізниці відбулося в 1972 році. На момент побудови її довжина складала 3,5 кілометри, були побудовані три станції: Жовтнева, Спортивна і Юні Чапаєвці, на першій, головній, був побудований вокзал і локомотивне депо.
У 1973 році залізниця збільшилася до 9,4 кілометрів: завдяки спорудженню другої лінії дорога замкнулася в петлю, а станція Жовтнева стала тупиковою. У 1975 році на дорозі відкриваються спортивні секція, музична студія і декілька гуртків залізничного моделювання. Рік потому, в 1976, на тупиковій станції Жовтнева відкривається невеликий зоокуток, який з часом перетворився на зоопарк.

У 2002 році була проведена повна реконструкція залізниці, а в 2006 році відбувався обмін досвідом між юними залізничниками у Берліні.

/Files/images/634188702001868750_139929960546.jpg

Алея закоханих

Алея закоханих в Запоріжжі була відкрита 8 серпня, недалеко від Комунарського ЗАГСу. Цей день став знаменним для 22 пар, що офіційно оформили свої стосунки цього дня. Прикрашена алея декількома різноколірними скульптурами Володимира Гуліча, відомого запорізького художника.

На створення Алеї закоханих було виділено 212 тисячі гривен, туди було пересаджено 78 дерев з будмайданчика, що знаходиться неподалік. Основною метою авторів Алеї було створення особливого місця для молодят і закоханих пар, де вони проводитимуть своє дозвілля і фотографуватимуться.

Однією з основних прикрас Алеї закоханих є встановлена там скульптура «Собачки, які цілуються», яка представлена величезними собаками, що цілуються, утворюють велику арку. Монумент виконаний з бетону і заліза, його висота - 4,5 метри, а ширина - 6 метрів. Згідно із задумом скульптора, собаки, що цілуються, втілюють собою вічну любов і удачу, тому молоді люди, що пройшли під ними, обов'язково будуть успішними не лише в особистому житті, але також і в діловому. Після установки скульптури у молоді виникла традиція фотографуватися на тлі відомого монумента в день урочистого одруження.

/Files/images/42608619.jpg

Годинник закоханих

Урочисте відкриття «Годинника закоханих», розташованого в Запоріжжі у Василівському районі на бульварі Шевченка, відбулося в 2003 році. Правда, спочатку тодішній мер міста Олександр Поляк задумував годинник як «міські куранти», для чого вони і прикрашалися гербом Запоріжжя. Проте потім його думка змінилася і годинник зробили музичним: тепер кожну годину вони програють невеликий уривок з пісні - неофіційного гімну міста «Коли весна прийде, не знаю».

Свою назву «Міські куранти» дістали завдяки тому факту, що молодята відразу ж після установки годинника заснували нову традицію - фотографуватися на їх фоні в день урочистого одруження.

/Files/images/album_pic.jpeg

Музичний фонтан

Музичний фонтан в Запоріжжі є одним з найбільших в місті. Він настільки запав в душу жителям і гостям міста, що з недавнього часу став своєрідною візитною карткою Запоріжжя. Цей фонтан може працювати в кольорово-музичному режимі.

/Files/images/28_big.jpg

Фонтани на площі Олександра Поляка

Спарені синхронні фонтани відкрито за ініціативи міського голови у 2003 році.

У листопаді фонтани накриваються куполами із підсвіткою, а щовесни розконсервовуються.

На перехресті пр. Леніна та вул. 12 Квітня фонтани доповнені архітектурними елементами малих форм що створює єдину неповторну цілісну архітектурну композицію району Соцміста.

/Files/images/zaporozhe-nochyu-10.jpg

Каскад фонтанів «Райдуга»

Введений в дію на Набережній магістралі у 1974 році, у 2006 році-реконструйовано. Своєрідність полягає в тому, що каскад має декілька чаш та замкнутий цикл: вода впадає в озеро, де знаходиться ще 4 фонтани. Каскад має неонові підсвітки вгорі та ліхтарі біля перепадів.

/Files/images/lenta-zp-ua-cascade-of-rainbow-(article-picture2).jpg

«Фонтан життя»

Побудований на площі Маяковського у 1968 році, реконструкція - 2005 рік. Присвячений учасникам ліквідації та жертвам Чорнобиля.

В своїй основі має велику сферичну кам’яну брилу вагою 4 тонни, яка обертається під дією води. Щорічно відкриття фонтану здійснюється в день пам’яті жертв Чорнобиля.

/Files/images/mayakovskogo_0.jpg

Запорізький обласний театр ляльок

У старій частині міста знаходиться обласний театр ляльок який багато років незмінно радує дітлахів. Свою творчу біографію Запорізький обласний театр ляльок розпочав у 1939 році.
/Files/images/25.jpg


Цирк

Перші театралізовані циркові вистави проводились в тимчасових спорудах (балаганах). Перші згадки про циркові вистави в м. Олександрівську припадають на 20-і роки минулого століття.
В грудні 1966 року розпочалось будівництво нової будівлі цирку на 2000 місць. 20 квітня 1972 року розпочав роботу стаціонарний Запорізький цирк в новій будівлі по вул. Рекордній,41.

20 квітня 2012р. колектив цирку відсвяткував ювілей – 40-річчя з дня заснування стаціонарного цирку в місті Запоріжжі.

На арені Запорізького цирку радували мешканців міста і області такі видатні діячі циркового мистецтва, як Юрій Нікулін, Ігор та Еміль Кіо, артисти Дурови, Філатови, Запашні та багато-багато інших.

/Files/images/101178.jpg

Ландшафтний парк «Вознесенівський»


Першу чергу ландшафтного парку «Вознесенівський», що розкинувся на однойменному спуску на Набережній магістралі м. Запоріжжя загальною площею у 4,55 га, прийнято до експлуатації у січні 2005 року.

Роботи по благоустрою території та озелененню були виконані за рахунок коштів обласного бюджету управлінням капітального будівництва облдержадміністрації. Територію парку у ландшафтному стилі було засаджено березою, сосною, липою, кленом, вербою, квітучими кущами. Було також виконано оформлення клумб із багаторічних квітів-хризантем, ромашок, коріонсісів тощо.

/Files/images/541.jpg

http://ua-travelling.com/ua/information/zaporozhye

http://www.zotic.zp.ua/uk/turobl/zaporozhye/big_zap

Кiлькiсть переглядiв: 1057

Календар

Попередня Березень 2024 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031