Словничок сучасного педагога-дошкільника

Нові слова та вирази стрімко вриваються в наше життя. Іноді ми стикаємося з ситуацією, коли вкрай необхідно донести до співрозмовника певну думку, а слова потрібного не знаходимо. А трапляється й навпаки - слово вже давно у вжитку, але використовується не завжди доречно.

Лепбук– саморобна інтерактивна тематична папка з карманчиками, різноманітними віконечками та рухомими деталями.

Бізіборд– дерев’яна дошка з різноманітними ґудзиками, дверцятами, шнурівками, замочками, годинником і т.д.

Сортер– іграшка, коробочка з отворами та втулочками різної форми.

Геоборд– багатофункціональна геометрична дошка для конструювання плоских зображень, щоскладається з плоского поля і штирів, розташованих на полі рівновіддалено один від одного по горизонталі і вертикалі. Зображення утворюються за допомогою тонких латексних канцелярських гумок.

Заняття-квест– відоме всім і кожному заняття-подорож. Вихованці виконують цикл завдань, щоб дійти кінцевої мети. При цьому, кожному завданню відповідає свій тематичний куточок, зупинка, кімната, станція.

STREAM освіта– органічне поєднання різноманітних наук, розвиток у дітей практичних навичок співпраці, спілкування, творчого та критичного мислення.

Мнемотехніка– сукупність прийомів, що полегшують процес запам’ятовування.

Коучінг– метод тренінгу, в процесі якого коуч (наставник) допомагає досягти певної мети.

Воркшоп– захід, на якому учасники оволодівають знаннями та навиками самостійно. Основна відміність воркшопу від тренінгів та практикумів - висока інтенсивність групової взаємодії, активність і самостійність учасників.

SWOT-аналіз– аналіз сильних та слабких сторін.

Networking(net - мережа, work - робота) - встановлення ділових контактів. На сучасному етапі педагог може набувати нових знайомств в тому числі і через мережу Інтернет та соціальні мережі.

Бенчмаркінг- технологія вивчення і впровадження кращих методів ведення бізнесу (а в нашому випадку – навчання та виховання) або механізм порівняльного аналізу ефективності роботи однієї компанії (ЗДО) з показниками інших, більш успішних.

Ассессмент-центр- це оцінка компетенцій педагогів за допомогою спостереження їх реальної поведінки в ділових іграх. Зовні дуже схоже на тренінг - учасникам пропонуються ділові ігри та завдання, але їх мета - не розвиток умінь і навичок, а рівні для всіх можливості проявити свої сильні і слабкі сторони.

Мозковий штурм- організований процес генерування ідей у результаті безперешкодного і відкритого обговорення проблеми.

Андрагогіка- одна з назв галузі педагогічної науки, що охоплює теоретичні і практичні проблеми освіти, навчання і виховання дорослих.

Кiлькiсть переглядiв: 1036

Календар

Попередня Січень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031