Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Зупинимо туберкульоз в Україні

24 березня –Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

/Files/images/туб1.jpg

Через два роки (1995) ВООЗ зареєструвала епідемію туберкульозу в Україні. Указом Президента України від 22 березня 2002 року та за ініціативи Громадського руху "Українці проти туберкульозу" був встановлений Національний Український День боротьби з туберкульозом, який також щороку відзначається 24 березня. В Україні вже традиційно проходить місячник боротьби з туберкульозом.

Темою Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом цього року гасло "Об'єднуймось, щоб покласти край туберкульозу!" ("Unite to End TB"!). Цей динамічний і об'єднуючий заклик партнери і зацікавлені сторони обрали за сильний і практичний слоган цьогорічної кампанії, який спонукає до активної мобілізації на місцях і водночас заохочує до адвокації на високому рівні. Місячник боротьби з туберкульозом в Тернопільській області спрямований на масову просвітницьку протитуберкульозну кампанію.

Що треба знати про туберкульоз

Туберкульоз – це інфекційне (заразне) захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (Mykobacterium tuberculosis). Найчастіше цього збудника називають бацилою або паличкою Коха, на честь науковця, який відкрив її у 1882 р.

Туберкульоз передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз у більшості випадків вражає легені, але захворювання може виникнути у будь-якому органі, наприклад, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо.

Туберкульозом заражаються при вдиханні повітря, в якому є збудник захворювання – мікобактерія туберкульозу.

Цей мікроорганізм є стійким до навколишнього середовища. Мікобактерія туберкульозу не боїться холоду і нетривалого впливу високих температур. Вона довгиий час зберігається у навколишньому середовищі: у пилу, ґрунті, снігу, льоді. Легко потрапляє в організм людини, проте, частіше не викликає захворювання, а вступає в "мирні" відносини з імунною системою організму, яка контролює її перебування в організмі. В "мирних" стосунках з людиною паличка Коха знаходиться в "сплячому" стані в організмах у більшості інфікованих осіб, проте, захворювання не розвивається протягом життя. Лише у 10 % осіб, які інфікувалися паличкою Коха, розвивається захворювання.

Це, насамперед, особи з ослабленою імунною системою внаслідок багатьох захворювань. В першу чергу, ВІЛ-інфекція, яка вражає імунну систему, а також інші хвороби, які значно її ослаблюють: цукровий діабет, захворювання, при яких людина повинна приймати препарати, які пригнічують імунну систему.

Крім зазначених категорій осіб, що мають підвищений ризик до цієї хвороби, на туберкульоз, можуть захворіти особи, в яких імунна система зазнала ослаблення через надмірне перевантаження і виснаження організму. Такі стани бувають при перевтомі, надмірній праці і постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні, зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном тощо.

На туберкульоз можуть захворіти навіть особи з міцним імунітетом при масивному попаданні збудника захворювання в організм. Такі ситуації зазвичай виникають при близькому контакті з хворою на активний туберкульоз людиною через кашель, чхання, при розмові або попаданні в організм великої кількості повітря, яке заражене мікобактерією туберкульозу. Зараження може відбутися в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, де перебуває або перебувала хвора на туберкульоз людина, у громадському транспорті, в магазині, кінотеатрі та будь-яких громадських приміщеннях з великим скупченням людей.

Пам’ятайте, що на відкритому просторі ризик зараження туберкульозом менший, ніж у закритому приміщенні!!!

Симптоми туберкульозу

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в легені, починає розмножуватись в легенях або інших органах, а імунна система намагається зупинити або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання і в неї спостерігається:

кашель, що триває понад 2-3 тижні;

рясне потовиділення вночі;

слабкість;

безпричинна втрата ваги;

підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень.

В деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітці, задишка.

Будьте на сторожі свого здоров’я та здоров’я свої дітей та близьких!

Туберкульоз виліковний! Тому, за наявності хоча б декількох із перерахованих симптомів, Ви маєте звернутися до дільничного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.

/Files/images/туб.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1247

Календар

Попередня Серпень 2017 Наступна
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031