Обережно, амброзія!

Серед небезпечних для здоров’я людини факторів, які викликають алергічні хвороби, значне місце займають рослини, особливо ті, які ростуть біля наших домівок. Однією з найбільш алергенних вважається амброзія полинолистна. Квітковий пилок в період цвітіння амброзії, який припадає на середину серпня і триває аж до жовтня місяця, має надзвичайно високу алергенну дію на організм людини.

Від даного виду алергії, за даними ВООЗ, по всьому світу страждає більше 70 млн. чоловік! Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.

Для довідки:

Амброзія полинолиста – однодомна рослина з родини айстрових (складноцвітих), за зовнішнім виглядом нагадує полин гіркий. Вся рослина опушена, стебло пряме, гіллясте, листки довжиною 4–15см. Верхній бік листової пластинки темно-зелений, нижній – сірий, опушений. Амброзія полинолиста – надзвичайно небезпечний бур’ян. Засмічує всі польові культури, овочеві, плодові, виноград, пасовища, зарості чагарників. Вона щільно росте на узбіччях доріг, берегах зрошувальних каналів, ставків і річок та інших необроблюваних землях. Ця рослина завдає великої шкоди як сільському господарству, так і здоров’ю людини. У силу цього, амброзія заслуговує найпильнішої уваги, як з боку державних служб, на які покладений контроль за її розповсюдженням, органів виконавчої влади, комунальних підприємств, установ та організацій усіх форм власності, так і з боку населення – власників особистих домоволодінь (господарств) та жителів багатоповерхових будинків.

Симптоми алергії:

Як правило, алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будь-яку іншу рослину. Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну.

Діагностика захворювання:

Методи діагностики захворювання: звернувши увагу на ці неприємні ознаки, хворому слід звернутися в лікувально-профілактичну установу до лікаря для уточнення діагнозу.

Подолати алергію:

Як боротися з алергією на амброзію? Найважливішим кроком у боротьбі з цим неприємним захворюванням є усунення контакту з алергеном – пилком амброзії. Без цієї умови не допоможуть навіть найсильніші таблетки від алергії. Тому, важливо: знищити всю наявну амброзію біля свого житла (зробити це потрібно ще до цвітіння бур’яну, найбільш дієвий засіб – виривання рослини з коренем). Вдома регулярно проводити вологе прибирання, вичищаючи диванні подушки, килими та м’які іграшки, на яких може осідати пилок. В період цвітіння рослини не слід тримати вікна і кватирки відкритими; випрану білизну не слід сушити на вулиці; після прогулянки необхідно помитися, а одяг слід регулярно прати.

Боротьба з бур’яном:

Основні способи боротьби з бур’яном: оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном.

На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу.

Для боротьби з амброзією, поза межами населених пунктів, можливе використання хімікатів – гербіцидів.

Шановні батьки!
Давайте разом боротися з амброзією!
Спільними зусиллями зведемо до мінімуму її негативний вплив на здоров’я людей.

Кiлькiсть переглядiв: 671

Календар

Попередня Липень 2019 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031