ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ХАССП (НАССР)

Впровадження системи ХАССП в ЗДО – є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. Адміністрація закладу зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи ХАССП.

Про систему

Міжнародна системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. HACCP—Hazard Analysis and Critical Control Points)— система, яка ідентифікує,оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Іншими словами— це аналіз ризиків і контролю критичних точок.

Система ХАССП:

1. Стосується лише безпечності харчових продуктів і не стосується їх якості.
2. Запобіжний інструмент контролю за небезпечними факторами.
3. Не гарантує безпечності харчових продуктів, а лише зменшує ризик виникнення випадків щодо загрози їх безпечності.
4. Не автономна програма. Її основа— це система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які потрібно запровадити й належно підтримувати.
Контроль за реалізацією вимог чинного законодавства щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах ХАССП, покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, затвердило Мінагрополітики наказом від 01.10.2012 №590 (далі— Вимоги).

Про програми-передумови

Для ефективного функціонування системи безпечності харчових продуктів та контролю за небезпечними факторами заклад освіти розробив, задокументував й впровадив програми-передумови. Сфера застосування програм-передумов охоплює усі потенційні загрози безпечності.
Мета програми-передумови— зменшення ризику перехресного забруднення шляхом належного планування та організації потоків руху неперероблених, частково перероблених та перероблених харчових продуктів, допоміжних матеріалів для переробки харчових продуктів, предметів і матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, персоналу так, щоб вони не несли загрозу безпечності продуктів.

ЗДО виконує норми документів:

+
  • Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН, МОЗ від 17.04.2006 №298/227 (далі— Інструкція);
  • Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом МОЗ від 24.03.2016 №234 (далі— Санітарний регламент);
  • Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом МОЗ, МОН від 01.06.2005 №242/329 (далі— Порядок).

Дотримання вимог цих документів— основа для виконання програми-передумови.

Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни;
Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
Особиста гігієна персоналу;
Правильне прибирання відходів і сміття;
Відсутність шкідників;
Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.

Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Головним завданням системи ХАССП є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:
* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
* Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
* Перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення:
Харчової продукції;
Придбання харчової сировини;
Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
* Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
* Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.
Кiлькiсть переглядiв: 67

Календар

Попередня Липень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031