Раціональне харчування - найважливіша умова збереження життя й здоров'я людини. Особливо велику роль воно відіграє в дитячому віці, коли інтенсивно протікають процеси росту й розвитку. Правильна організація харчування впливає на позитивний фізичний і нервово-психічний розвиток дитини, підвищує опірність організму до захворювань. Залучення батьків дітей, що відвідують дошкільні заклади до участі в організації раціонального харчування, допомагає збалансувати і поповнити харчування дитини в домашніх умовах. Більшість батьків вдома намагаються доповнити харчування дітей ввечері пиріжками, тістечками, сардельками, ковбасою, або ж погодувати дитину повноцінним обідом, замість легкозасвоюваної вечері - це все шкодить дитячому організму. В період сну процеси травлення вповільнюються і жирна чи солодка їжа, прийнята під час вечері, на довгий час затримується в травному каналі, що призводить до накопичення лишнього жиру та недоокислених речовин, які затрудняють обмін речовин, а з часом ведуть і до різноманітних захворювань.
Батькам слід включати в раціон харчування продукти багаті білками тваринного походження: молоко, сир, рибу, яйця, багаті рослинним білком - бобові (горох, квасолю, сою), в них багато вітамінів групи В, вітамін Е і обов’язково фрукти, овочі, соки, щоб доповнити денне харчування в садочку вітамінами, мінеральними солями і мікроелементами. Дуже цінні для дитячого організму молочнокислі продукти. Важлива їхня властивість - пригнічення процесів гниття в кишечнику, зменшення бродіння і газоутворення, покращення функції підшлункової залози, виділення жовчі, регуляція моторної і секреторної функції травного каналу, нормалізація функціонального стану шлунку. Високу біологічно-харчову цінність має сир кисломолочний - вітаміни, мінеральні речовини, які він містить, сприяють засвоєнню білка в організмі, покращують зір, впливають на кровотворення. Сир - гарне джерело легкозасвоюваного кальцію. Дитина в тиждень має з'їдати 250 - 350 грам сиру. Потрібно привчати дітей пити молоко, кефір з хлібом (підвищується амінокислотний вміст їжі). Ковбасні ж вироби дітям дають тільки після 2 років (50 гр.), а старшим - 100 гр. Незважаючи на гарні смакові якості ковбасних виробів включати часто їх в раціон харчування не бажано.
Щоб збагатити дитячий організм вітамінами в зимово-весняний період потрібно вживати капусту, зелену цибулю, чорну смородину, відвар шипшини, цитрусові, яблука, свіжовіджаті і консервовані соки, а також продукти, багаті на вітамін А (морква, яловича печінка)
Починаючи з раннього віку дітям необхідно прищеплювати корисні звички і навички, пов'язані з їжею. При правильному вихованні трирічна дитина повинна їсти самостійно, не відволікаючись і не вередуючи. Необхідно, щоб у дитини виробилось вміння жувати неспішно, із закритим ротом. Якщо у дитини поганий апетит, не слід підвищувати голос на неї або обіцяти «нагороду», розповідати казки, розважати її щоб вона поїла. Від подібних заходів «заохочення» апетит не поліпшується, а травлення погіршується.
Квітень 2024 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
П | В | С | Ч | П | С | Н |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |