Допомога при зимових травмах

Низька температура, ожеледиця, бурульки — все це може стати причиною трав­мування дитини взимку. Зокрема, бурульки, які щороку падають, зазвичай, із дахів будинків, становлять смертельну небезпеку для життя. На складність травми безпо­середньо впливають маса льоду, що впав, та висота падіння. Так, при падінні буруль­ки найчастіше фіксують травму голови — від легкого забиття до тяжких черепно-мозкових травм.

Окрім того, до травмування дитини можуть призвести і приховані у снігу го­стрі предмети — гілки, металеві предмети, скло тощо. Від сильних подряпин за­звичай рятує одяг. Проте загострені предмети можуть пошкодити шкірний покрив і без розриву одягу, що буває при різкому ударі. У такому випадку одяг зминається, а шкіру ушкоджує предмет, що ніби «загорнутий» у тканину одягу. Тож після прогу­лянок узимку варто завжди перевіряти наявність на тілі дитини дрібних поранень, а помітивши їх, обробити антисептиком.

При переохолодженні

Ø Якщо дитина довго перебувала на морозі та існує ризик переохолодження, слід перенести її до теплого приміщення.
Ø Потім слід замінити мокрий одяг дитини сухим і добре закутати її в шубу чи теплу ковдру.
Ø Не слід намагатися швидко зігріти дитину за допомогою горячої ванни чи душу, не слід інтенсивно розтирати її чи обкладати грілками. Такі дії мо­жуть спричинити порушення серцевого ритму та внутрішню кровотечу.
Ø Слід дати дитині теплий напій.
Ø Важливо обстежити ніс, вуха, кінцівки дитини. Якщо помітні ознаки обмо­роження, необхідно надати відповідну першу допомогу.
Ø Якщо дитина непритомна, слід перевірити, чи вона дихає та чи є у неї пульс. Якщо дихання та пульс відсутні, необхідно терміново розпочати сер­цево-легеневу реанімацію.

За підозри перелому

Ø Слід провести іммобілізацію — закріпити кінцівку як мінімум у двох су­глобах, вище та нижче травмованого місця. Прикласти до травмованого місця щось холодне.
Ø У разі кровотечі слід накласти дитині джгут [міцно затягнути кінцівку, на­приклад, ременем], накласти тугу пов'язку. Аби вивільнити травмовану кін­цівку, слід розрізати рукав чи штанину ножицями, адже зняти одяг з трав­мованої кінцівки, як правило, складно.
Ø Необхідно транспортувати потерпілу дитину до теплого приміщення.
Ø Дитину дошкільного віку можна нести на руках. Однак за необхідності, слід сконструювати носилки з тих матеріалів, що є поряд,
Ø За підозри травмування спини або шиї важливо покласти потерпілу дитину на тверду поверхню та зафіксувати ЇЇ шию щільним коміром.
Ø Транспортувавши дитину до теплого приміщення, слід дати їй теплий на­пій і знеболювальний засіб. Потім оглянути місце травмування. Якщо є садна, кровотеча — накласти пов'язку. Якщо є ознаки обмороження — на­дати відповідну першу допомогу.
Ø Після виконаних дій слід викликати лікаря.

У разі травмування голови

Ø Якщо дитина притомна, слід відвести її до приміщення, вкласти на ліжко чи диван, оцінити характер зовнішніх ушкоджень. Потім — обробити садно антисептиком і накласти на нього пов'язку.
Ø Якщо дитина непритомна, слід негайно викликати швидку. До прибуття швидкої не можна рухати дитину, адже у неї може бути травмовано ший­ний відділ хребта. Потрібно вкрити потерпілу дитину ковдрою, стежити за її диханням і пульсом.
Ø За появи кровотечі слід накласти пов'язку, у разі блювання — повернути го­лову дитини набік, аби вона уникла задухи.

У разі виникнення «допитливих» травм

Ø Поширена дитяча зимова забавка — облизувати металеві предмети на мо­розі — може призвести до травмування. Тож, якщо язик дитини прилипнув до металевої поверхні потрібно:
· застерегти дитину, аби вона в жодному разі не робила різких рухів. При різкому русі тонкий та ніжний слизовий покрив залишається на металі, починається кровотеча, а потім протягом кількох днів триває болісне загоєння рани;
· слід вмовити дитину потерпіти, не рухати головою, аби не завдати ще більшого травмування. Потім, аби уникнути опіків, — полити язик ди­тини ледь теплою водою.
Аптечка для надання допомоги при зимових травмах
Для надання допомоги при поширених зимових травмах в аптечці мають бути:
· перев'язувальний матеріал (бинти стерильні та еластичні, стерильні серветки, котушка пластиру, бактерицидний лейкопластир);
· антисептики (розчини перекису водню, брильянтового зеленого);
· знеболювальні засоби;
· судинорозширювальні засоби;
· матеріал для накладення шини.

/Files/images/4696743_çocuklar-kardan-adam-küçük-kız-erkek.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 979

Календар

Попередня Грудень 2017 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031