Діти завжди залишаються дітьми.

Вони граються, бавляться різними речами, часом навіть бешкетують. Це способи їхнього пізнання навколишнього світу. І не завжди вони безпечні. А часто наслідки таких ігор - трагічні... Щоразу, коли бачиш у зведенні подій МНС інформацію про надзвичайні події, що сталися з дитиною, серце стискається від жаху. Чи залишилася дитина жива, чи не скалічилася? На превеликий жаль, відповіді на ці запитання не завжди втішні. Фахівці стверджують, що головна причина пригод із дітьми - безвідповідальність дорослих, які залишають малюків без нагляду.

ДІТИ І ХІМІЯ

Неможливо забути пригоду п'ятирічної давнини, що сталася з дворічним малюком. Дорослі тоді були зайняті й не звертали уваги на дитину. Бавлячись, хлопчик помітив на підлозі під раковиною пляшечку з красивою етикеткою. Відкрутив пробку й зробив ковток. Це був «Кріт» - отруйна рідина для прочищання каналізаційних труб. Коли хлопчика привезли на «швидкій» в лікарню, лікарі жахнулися: дитина буквально посиніла і задихалася від страшних внутрішніх опіків./Files/images/himicheskiy-ozhog.jpg

У разі отруєння основами або кислотами потрібно без зволікання викликати фахівців і везти постраждалого в стаціонар. В жодному разі не викликати блювання, не промивати шлунок - ви можете вдруге травмувати все усередині. Отруєння основами спричинює глибокий некроз тканини. Після того, як людина, а тим паче - дитина, випила такої отрути, у лікарів є лише півгодини, щоб врятувати від інвалідності.

.

.

ДІТИ І СІРНИКИ

Пожежі, спричинені пустощами з вогнем дітей, - серйозна проблема. Зазвичай боротьба з цим лихом зводиться до заборон, після яких малюки однак продовжують шукати яскравих вражень. І буває це переважно тоді, коли залишаються без нагляду. У пам'яті закарбувався випадок, коли одна дитина загинула, а дві постраждали... Мати лише на кілька хвилин вийшла в під'їзд. У двокімнатній квартирі залишалися троє малюків: дівчинка і хлопчик 2006 року народження та на рік старша сестричка. Через деякий час сусіди побачили, що з-під дверей квартири йде чорний дим./Files/images/2.jpg

Мати кинулася рятувати дітей, але двері зачинилися, жінка в стані шоку побігла шукати теслю, щоб зламати двері, і згаяла дорогоцінний час. Дзвінок в міськуправління надійшов дуже пізно, коли вогнем охопило всю квартиру На місце прибули два пожежних відділення. У квартиру, де перебували троє малюків, відправили ланку газодимозахисної служби, а з боку дверей і балкона рятувальники приступили до гасіння.

Дітей ми шукали навпомацки, йшли по стінці, обмацуючи підлоту, бо від чорного диму нічого не було видно? двійнят знайшли на дивані в кутку кімнати, а старшу сестричку - на ліжку. Винесли з охопленої вогнем квартири. Всі троє були непритомні.

На «швидкій» дітей терміново доставили в лікарню. Та, попри зусилля медиків, хлопчик помер.

ДІТИ ТА ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ

/Files/images/ImageGen.jpgДіти люблять яскраві враження. Серед них можуть бути дуже небезпечні. Зведення МНС свідчать, що малі шибеники з властивою їм необережністю запалюють піротехнічні вироби, дістаючи опіки і травми. Скільки було випадків, коли знаходили патрони й заради забави кидали у вогонь. На жаль, такі історії закінчуються плачевно. Шановні батьки! Дитина повинна раз і назавжди засвоїти просту істину: не можна брати в руки вибухонебезпечні предмети. Ви маєте чітко й дохідливо пояснити синові чи доньці, чому саме цього не слід робити.

.

.

ДІТИ ТА ВОДА

Вода не любить безпечності - ні взимку, ні влітку. Діти тонуть нерідко. Біда приходить переважно тоді, коли вони залишаються без нагляду, адже найменша необережність може призвести до трагедії. Був випадок, коли в одному селі зникла дитина. Батьки того дня працювали в полі. До п'ятої години хлопчик бавився поряд із ними. А десь/Files/images/child_1.jpg о шостій малий залишився без нагляду. Батьки помітили, що сина немає, надто пізно... Переляканий тато пішов шукати і через десять хвилин виявив тіло хлопчика в Північно-Кримському каналі... Такі події лякають періодичністю і страшним безглуздям. Кілька років тому в іншому селі в дворі приватного будинку виявили мертву трирічну доньку господарів. Дівчинка гралася біля шестикубового поливального лотка заввишки 60 см і приблизно стільки ж завширшки. Мабуть, залізла в нього, послизнувшись, упала у воду й захлинулася. Взимку діти ризикують не менше - замерзлі водойми ваблять ще сильніше. До МНС часто надходять повідомлення про юних бешкетників, які без дозволу дорослих йдуть на річки чи ставки й провалюються під лід. І не завжди такі пригоди закінчуються благополучно.

ДІТИ І РИЗИКОВАНІ ІГРИ

Чимало дитячих експериментів закінчується досить сумно. Малюки вдихають дрібні кісточки, горіхи, деталі іграшок тощо, що стає причиною тяжких операцій. Отож хочеться наголосити: мами і тата, будьте уважніші до своїх нащадків і відповідальні за їхні вчинки. Малі урвителі знаходять і кидають у вогнище порох, патрони, гранати та інші невідомі вибухонебезпечні предмети. Наслідок таких витівок - травми, а іноді й загибель необачних експериментаторів. Приміром, вихованці однієї зі шкіл-інтернатів вирішили провести дослідження з карбідом. Юні «хіміки» насипали його в пляшку, додали трохи води і закоркували. Внаслідок реакції саморобна «бомба» вибухнула, а осколки, що розлетілися навсібіч, поранили дітей. Двом тринадцятирічним підліткам подряпало обличчя, а ось дванадцятирічному приятелю поталанило менше: сталося проникаюче поранення лівого ока.

Шановні батьки!

Звертаємо вашу увагу на те, що діти ще не мають досвіду безпечної поведінки в побуті. І саме вам слід прищеплювати їм навички та вміння, навчати відповідати за свою поведінку. Дуже просимо не залишати їх самих. Якщо потрібно вийти кудись, попросіть когось із дорослих побути з ними. Небезпечно зачиняти дітлахів у квартирах або кімнатах. У разі пожежі вони не зможуть самостійно вийти з приміщення. Рятуючись від вогню і диму, малюки зазвичай ховаються під ліжками, в шафах тощо, а це значно ускладнює пошуки їх у задимленому й охопленому вогнем приміщенні. Батькам потрібно домогатися, щоб син чи донька змалку усвідомили таку просту істину: вогонь і вода дуже небезпечні, а побутова хімія може спричинити трагедію. А ще дуже важливо, щоб діти знали, як поводитися в разі небезпеки, і за потреби могли самостійно викликати допомогу./Files/images/_2014_05_27_09_30_19_dityachiy_tabir_1_jpeg.jpg

http://firepeople.info

Кiлькiсть переглядiв: 1205

Календар

Попередня Грудень 2017 Наступна
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031