ВОДОХРЕЩА

Цикл новорічних свят завершується святом Хрещення Господнього. Що означає цей день?Яке його значення? І як про нього правильно розказати своїм діткам?

Свято Водохреща (Хрещення Господнього) святкується 19 січня. Ця дата являється незмінною з року в рік.
Згідно Біблії саме в цей день був похрещений Ісус Христос, коли досяг 30-ти річного віку. Так почалося його відкрите служіння народу. Найкраще цей момент представлений на картині «Явлення Христа народу» художником Олександром Івановим.
Але процес хрестин в ті роки мав трохи не такий вигляд як зараз. Тому про це теж варто сказати.
В перекладі з грецької мови слово «хрещення» означає «занурення у воду». Вода вважалася символом очищення. Саме вона використовувалась на усіх ритуальних обрядах стародавніх часів.
Попередником Христа в служінні людям був Іоанн Хреститель. Він проповідував людям ідею відмовитись від гріховного життя, очиститись. Таким способом ніби прокладаючи шлях для подальших дій Ісуса, як Спасителя.
Іоанн в своїх діях постійно використовував воду. Він хрестив (занурював) у річку Йордан (місто Віфавара) людей, які сповідувались перед ним. Своїм зануренням кожна людина, яка покаялась у своїх гріхах, підтверджувала своє бажання почати нове, безгріховне життя. Згідно Біблії, саме в цей день в натовпі і з’явився Ісус, сказавши, що теж бажає охреститись, незважаючи на те, що і так не мав жодного гріха. Саме тоді і була сказана Іоанном фраза, про те, що Ісус бере на себе гріхи всіх людей.
Що варто знати дітям про це свято?
Для того щоб розповісти дитині про християнські свята, звичаї і обряди найкраще використовувати дитячу літературу на цю тематику. Там є багато картинок, які дітки дуже люблять роздивлятись. Звісно виникатимуть питання, на кшталт «А чому він хрестився?» «Чому у воді?» «Чому його хрестив саме Іоанн і хто він такий?» і тому подібні. Будьте готові до таких запитань, і можливо, найкращим буде шукати відповіді на них і книжках разом. Тоді це буде ще й як гра.
Окрім історії про свято, варто також провести паралельну лінію між хрещенням Ісуса і сучасним обрядом хрещення. Так ви розкажете малюкові про його хрестини і поясните важливість цієї події у духовному житті кожної людини.
Якщо у вашій родині не заведено часте відвідування церкви, то свято Хрещення Господнього дуже слушна для цього нагода. Дізнавшись історію свята, малюкові скоріше за все стане цікаво прийняти участь у церковному обряді Водохреща.
/Files/images/11680047.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 971

Календар

Попередня Серпень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31