Свято Івана Купала

Давнє слов'янське свято Івана Купала припадає на 7 липня.

Івана Купала належить до ряду найпочесніших, найважливіших, найвеселіших свят у році, у ньому брало участь усе населення, причому традиція вимагала активного включення кожного в усі обряди, дійства, особливої поведінки, обов'язкового виконання й дотримання ряду правил, заборон, звичаїв.

Іванів день насичений обрядами, пов'язаними з водою. Уранці в Іванів день купатися — звичай усенародний, і тільки в деяких областях селяни вважали таке купання небезпечним, оскільки іменинник в Іванів день — власне водяний, який терпіти не може, коли в його царство лізуть люди, і мститься їм тим, що топить кожного необережного.

За давнім повір'ям, Іван Купала уособлює розквіт сил природи. В основі обрядів лежить звеличення води й сонця. Здавна було заведено в ніч на Йвана Купала на берегах річок та озер розпалювати обрядові вогнища. Через них стрибали та кидали вінки.

У день Івана Купала старалися зцілятися росою. Для цього потрібно піднятися якомога раніше й пройтися босоніж по цілющій купальській росі. У цей день влаштовували масове збирання лікувальних трав. Особливу цілющу силу купальська трава набуває до сходу сонця, як кажуть, «хто рано встає, тому й Бог дає!».

За повір'ям, Іванівська ніч вважалася часом розгулу нечистої сили: на болотах влаштовувалися збирання чаклунів і відьом.

Народні прикмети на Івана Купала:- На Іванів день сонце на сході грає.

- Сильна роса на Йвана — на врожай огірків.

- На Йвана ніч зоряна — багато буде грибів.

- Якщо дощ заплаче, то за п'ять днів сонечко сміятиметься.

/Files/images/i.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 904

Календар

Попередня Серпень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31