Режим дня вдома

/Files/images/8a105c0d23c4 копия.jpg Якщо дитина відвідує дитячий садочок, його домашній режим у вихідні і святкові дні повинен відповідати режиму дошкільного закладу. Встановлений розпорядок дня не слід порушувати без серйозної причини. Його потрібно по можливості зберігати і при зміні умов життя дитини (наприклад, якщо батьки відправляють його на деякий час до родичів або здійснюють з ним тривалу поїздку). У певних випадках допустимі відступи від режиму в межах 30 хв., але не більш.
Чіткість виконання режиму дня багато в чому залежить від того, як сам малюк регулює свою поведінку на основі вироблених звичок і навичок самообслуговування. Досвід показує, що неухильне дотримання встановленого розпорядку день за днем поступово виробляє активне прагнення дитини виконувати режим самостійно, без підказки дорослих, без примушення, а це сприяє формуванню таких важливих якостей поведінки, як організованість і самодисципліна, відчуття часу, уміння економити його.

Харчування дошкільника

У дітей шестирічного віку спостерігається стрімке збільшення м'язової маси тіла. Щоб задовольнити цю потребу, дитині на добу необхідно отримувати з продуктами харчування 65 — 70 г білків, стільки ж жирів і 260 г вуглеводів. Білки і жири тваринного походження повинні складати відповідно не менше 65 і 85 % загальної кількості отриманих поживних речовин. Нервова система, що посилено розвивається, також вимагає достатньої кількості вітамінів і мікроелементів.
/Files/images/02 копия.jpg Тому раціональне харчування дошкільників - це, перш за все, збалансоване співвідношення поживних речовин, при якому головною є не кількість, а калорійність блюд, їх різноманітність і привабливий зовнішній вигляд.
Основними джерелами мінеральних солей кальцію, фосфору, міді, магнію, заліза є молоко і молочні продукти, хліб, крупи, яєчний жовток, печінка, пісна яловичина, картопля, капуста, салат, яблука, горох, соя.
Поповнити запас вітамінів можна не тільки за допомогою овочів, фруктів і ягід, але і настою шипшини, дріжджових напоїв або, же полівітамінних препаратів.
Більшість дошкільників відвідують дошкільні заклади, де отримують чотири рази на день необхідне за віком харчування. Домашній раціон такої організованої дитини повинен доповнювати, а не замінювати раціон дитячого садочка. З цією метою в кожній групі вихователі вивішують щоденне меню, щоб батьки могли з ним ознайомитися. Тому, забираючи дитину, додому, не забудьте прочитати його і намагайтеся дати малюкові вдома саме ті продукти і блюда, які він недоотримав вдень.
Вранці перед відправленням дитини в дитячий садок не годуйте її
, оскільки вона потім погано снідатиме в групі. Ну а якщо вам доводиться відводити малюка дуже рано, напоїть кефіром або дайте яблуко. У вихідні і святкові дні прагніть дотримуватися меню дитячого садка.

Розпорядок життя дитини

Дуже важливий і загальний розпорядок життя. На жаль, в багатьох сім'ях, особливо молодих, нехтують режимом, а це неминуче йде на шкоду дитині.
/Files/images/8 копия.jpgЗа нашими спостереженнями, діти, що відвідують дошкільний заклад, найчастіше захворюють після вихідних і святкових днів. І трапляється це тому, що удома дитині не забезпечений режим, до якого вона звикла, на який настроїлася в дитячому садку: увечері укладають спати пізніше, відміняють денний сон, прогулянку замінюють іграми у будинку, дозволяють скільки завгодно дивитися телепередачі, перегодовують солодощами. Все це негативно позначається на дитячому організмі, який ще не окріп, розладнує функції всіх органів і систем, неминуче ослабляючи тим самим і захисні механізми.
Домашній режим дитини повинен бути продовженням режиму дитячого садка, а якщо в дитячий садок малюк не ходить, то дома йому необхідний відповідний віку і чітко дотримуваний розпорядок дня. Без цього важко чекати успіху від загартування.
На вихідні дні прагніть не залишати домашнє завдання — це час тільки для відпочинку. Вставати в ці дні можна на 2 години пізніше, і лягати на 1 годину пізніше. Окрім одного - заняття в спортивній секції. Для дитини решта всіх занять повинна залишитися на будні.
/Files/images/c17d802f5d31 копия.jpg У вихідні, як і в будні, не слід дивитися телевізор більше 40 хв., в крайньому випадку 60 хв. Ритмічна світлова стимуляція, що поступає з екрану телевізора, несприятливо діє на мозок дитини, дезорганізовуватиме її діяльність. У цих 40–60 хвилин також входить і час для комп'ютерних ігор.
У вихідні дні слід більше проводити час на повітрі. Особливо сприятливі як у фізичному, так і в психологічному плані прогулянки всією сім'єю.
У вихідні дитина повинна нагулятися, виспатися, одним словом — відпочити. Тоді на початок нового робочого тижня дитина буде готова повноцінно вчитися далі.
Дотримуючись таких простих правил, ви і ваш малюк не втрачатимете прекрасні хвилини часу, із задоволенням використовуючи їх, щоб побути разом, погуляти, пограти. Ви подружитеся з гарним настроєм і самопочуттям, а втомі і млявості доведеться відступити.
Режим з віком міняється. Пропонований віковий режим можна змінити, але послідовність режимних моментів потрібно суворо дотримувати.
У старшому дошкільному віці діти вже більш самостійні і це дозволяє їм вивільнити більше часу для гри і творчої діяльності. Дуже важливо, щоб домашній режим співпадав з режимом дошкільної установи.

Для дітей дошкільного віку (3-7 років) рекомендується наступний режим дня:

максимальна тривалість безперервного неспання – 5,5-6,0 годин, сон – 12,5 годин (2-2,5 години денний сон), годувати потрібно 4 рази на день з інтервалом 3,5-4 години.

ВДОМА (в суботу, неділю)

8.00-8.30 Підйом, ранковий туалет, гімнастика разом з батьками

8.30-9.00 Ігри, підготовка до сніданку

9.00-9.30 Сніданок

9.30-10.30 Ігри, читання, малювання

10.30-12.30 Підготовка до прогулянки, прогулянка, повернення з прогулянки

12.30-13.00 Ігри, підготовка до обіду, обід

13.00-15.00 Підготовка до сну, сон

15.00-15.30 Підйом, оздоровчі процедури

15.30-16.00 Полуденок

16.00-17.00 Ігри, самостійні заняття

17.00-19.00 Підготовка до прогулянки, прогулянка, повернення з прогулянки

19.00-19.30 Вечеря

19.30-20.00 Спокійни ігри з рідними, слухання казки, перегляд дитячих передач, гігієнічні процедури

20.00-8.00 Укладання, колискова мами, нічний сон

/Files/images/11 копия.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 8095

Календар

Попередня Липень 2014 Наступна
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031