Як допомогти дитині адаптуватися у дитячому садочку?

/Files/images/1 копия.jpg

Більшості дітей буває складно адаптуватися до дитячого садочка, ця складна адаптація виражається в поганому сні дитини, втраті апетиту, плаксивості. Часто батьки ставлять самі собі питання про те, як же допомогти дитині адаптуватися до дитячого садка.

Для того, щоб період адаптації дитини пройшов безболісно, рекомендується:

1. Спочатку пояснити дитині, що таке дитячий садочок і навіщо туди ходять діти. Головне, постаратися простими словами створити позитивний образ садка (наприклад, в дитячий садок приходять такі ж як і ти діти, вони там разом грають, вчаться, їдять, в групі багато іграшок і добрі вихователі, які піклуються про дітей).
2. Заочно познайомити дитину з дитячим садком під час вашої прогулянки. Якщо ви вже визначилися з вибором, можна під час прогулянок ненадовго заходити з дитиною на територію садка, в групи, щоб дитина поступово звикала. Свідомо познайомитися з розпорядком садочка (режимом сну, що дитина повинна уміти вже робити самостійно), і поступово вводити цей режим дня дома, а також навчати тому, що знадобиться в групі (уміння самостійно одягатися, умиватися, їсти).
/Files/images/74330d7b9763 копия.jpg3. Бажано віддавати дитину в ту групу, в якій вона вже знає декількох дітей (це діти ваших друзів або знайомих, сусідів по майданчику, з якими ваша дитина вже спілкується). Заздалегідь познайомте дитину з вихователем групи, в яку відправиться ваш малюк.
4. Навчить дитину, як можна знайомитися з новими дітьми і як можна розвивати їх відносини. Адаптація дитини залежатиме багато в чому саме від того, наскільки легко вона зможе встановлювати відносини в колективі. Ви самі можете допомогти дитині встановити контакти з іншими дітьми, познайомивши її з ними і їх батьками, запрошуйте нових друзів вашої дитини на вихідні до вас.
5. Поясніть дитині, до кого вона може завжди звернутися за допомогою, якщо виникне потреба.
6. До того, як відвести дитину в дитячий садок, рекомендується провести комплекс заходів щодо загартування дитини, а також пройти медичний огляд, щоб переконатися, що дитина здорова.
7. Бажано в перші два-три тижні залишати дитину в групі лише на декілька годин, поступово збільшуючи цей час до необхідної норми.
8. У присутності дитини не показувати, що ви нервуєте і переживаєте з приводу того, що дитина йде в дитячий садок. Не дозволяйте собі також критики в адресу дитячого садка у присутності дитини, оскільки все це буде тут же негативно сприйняте нею, що викличе страх, невпевненість і небажання йти в це місце.

Період адаптації в середньому займає пів року, саме тому батькам слід запастися терпінням і з розумінням відноситься до капризів дитини в перші місяці відвідин дитячого садка.

Ми хочемо Вас заздалегідь попередити, як протікатиме період входження дитини в колектив, і взагалі в дитячий садок.

/Files/images/f5c38ccf5418 копия.jpgПо-перше, не лякайтеся, якщо на другий день (саме на другій, а не на перший) дитина сильно плакатиме. Малюк вже зрозумів, що його мама (тато, бабуся, дідусь.) збираються залишити його тут на довгих декілька годин.
Адже в перший день для нього все нове. Багато іграшок, багато таких же чоловічків, як і він, тітка-вихователь (деякі малюки називають перший час вихователя мамою). І дитина не відразу помічає, що вона залишилася без батьків. Ваше завдання в перший день полягає в тому, щоб Ви забрали дитину до того, як вона це зміркує. Отже краще всього не йти з садка, а бути десь по близу. І по першому заклику вихователів забрати дитину додому.
А на другий день малюк вже розуміє, що його мама піде, і він залишиться зовсім один. Але повірте, дуже мало дітей протягом всього дня плачуть так само, як в перші хвилини, коли малюк переступає поріг дитячого садка, тримаючи маму за руку. Всім відомо, що наші діти – це маленькі маніпулятори. До тих пір, поки мама не пішла, дитина вірить, що якщо голосно плакати, то мама зглянеться і забере його звідси. Як правило, тільки мама залишає дитину в групі, увага дитини швидко перемикається на щось цікаве, що захоплює, наприклад, на нову гру, або яскраву іграшку.

Батькам необхідно дотримуватись таких правил:

/Files/images/94b76d58cfd2 копия.jpg1. Не залишати малюка в дошкільному колективі на цілий день, якомога раніше забирати малюка додому перші два-три дні (до прогулянки, до обіду, до сну, відразу після сну).
2. Створити спокійний, безконфліктний клімат для маляти в сім'ї.
3. Щадити його ослаблену нервову систему. Створити дома, по можливості, такий же режим, який існує в дитячому садку. Режим дня групи повинен бути в куточку батьків.
4. Суттєво скоротити перегляд телепередач.
5. Якомога раніше повідомити лікаря і вихователів про особові особливості малюка.
6. Не кутати дитину, а одягати її так, як необхідно відповідно до температури в групі. Обов'язково в шафці дитини повинен бути повний змінний комплект одягу. І теплі речі на випадок похолодання або дощу.
7. Не обговорювати у присутності дитини вихователів, оскільки педагог втратить авторитет в очах дитини. Крім того, все що Ви говорите або робите удома при дитині, стає надбанням громадськості. Оскільки малюк поспішає поділитися з вихователем і одногрупниками всім, що дізнався і побачив нового.
8. Кожен вечір необхідно цікавитися у дитини про те, як пройшов день, що трапилося нового і цікавого.
9. Якщо період адаптації у вашої дитини затягнувся на дуже тривалий час, зверніться до психолога дошкільного закладу. Психолог проведе з вашою дитиною коректувальну роботу (тренінг, який складається з декілька цікавих ігор) направлену на прискорення періоду адаптації до умов дитячого садка.


Найголовніше призначення дитячого садка в тому, щоб дати дитині можливість спілкуватися і грати з однолітками. І яким би не був дитячий садок хорошим, не допускайте непоправну помилку - не вважайте, що він замінює родину.

Кiлькiсть переглядiв: 2059

Календар

Попередня Серпень 2018 Наступна
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031